Folkesundhedsforskning på danske primærapoteker

Folkesundhedsforskning på danske primærapoteker

Primærapoteket giver en ramme for unikke forskningsmuligheder. Denne ph.d. har til formål at styrke folkesundhedsforskningen i primærapotekssektoren.

I Danmark kan borgere gå på et hvilket som helst apotek, uden aftale eller tidsbestilling, og få rådgivning om sikker og effektiv brug af medicin. Ud over den sædvanlige rådgivning leveres en række farmaceutiske sundhedsydelser såsom Tjek-på-inhalation (TPI), Medicin- og Compliancesamtale, genordination og medicingennemgang. Etableringen af ​​disse sundhedsydelser var baseret på forskning udført på primærapoteket. Forskning i primærapotekssektoren behøver imidlertid ikke at være begrænset til farmaceutisk praksisforskning. Primærapoteket giver en unik platform til folkesundhedsforskning generelt med direkte adgang til slutbrugeren af ​​medicinske produkter - borgeren. Dette gør primærapoteket til et fremragende sted til dataindsamling i forbindelse med forskningsprojekter.

Sådanne forskningsprojekter er i høj grad gjort lettere ved oprettelsen af ​​Netværk for Udvikling af Apotekspraksis, der i øjeblikket består af over 100 apoteker, hvis ejere er interesserede i at deltage i forsknings- og udviklingsprojekter.

Dette netværk har potentialet til at blive en vigtig dansk forskningsressource. For at dette kan ske, er det imidlertid vigtigt for alle interessenter at investere ressourcer i at dyrke netværket og udnytte dets potentiale.

Med denne ph.d.-afhandling tilstræber vi yderligere at undersøge og styrke muligheden for at gennemføre folkesundhedsforskning på danske primærapoteker. Vi opnår dette gennem gennemførelse af tre forskningsprojekter, der hver anvender forskellige metoder; et randomiseret kontrolleret forsøg, en kvalitativ undersøgelse og en spørgeskemaundersøgelse.

Projektfakta
Finansiering
Region Syddanmark, Regionernes Medicinpulje og Syddansk Universitet
Kontakt
Startdato
1. nov. 2020
Referencer og foreløbige resultater
Har du spørgsmål til projektet?
charlotte_rossing
Charlotte Verner Rossing
Udviklingschef, Cand.pharm., Ph.d.
+45 48 20 63 76
Charlotte har det strategiske ansvar for opgaver og projekter, der udvikler og dokumenterer apotekets rolle i sundhedsvæsenet, så de understøtter borgernes medicinsikkerhed.