Undersøgelse af vaccine-skepsis blandt apoteksansatte på de danske private apoteker og om dette har indflydelse på villigheden til at udføre vaccineringsydelser.
Baggrund
Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) udgør vaccine-skepsis en alvorlig trussel mod folkesundheden. Studier viser, at ikke-vestlige etniske minoriteter i de vestlige lande generelt er mere skeptiske over for vacciner end den oprindelige befolkning.
Apoteksansatte i Danmark spiller en vigtig rolle i at vaccinere befolkningen. Desuden har en del af apoteksansatte i Danmark ikke-vestlig etnisk baggrund.
Niveauet og determinanterne af vaccine-skepsis samt sammenhængen mellem vaccine-skepsis og villighed til at vaccinere blandt apoteksansatte i Danmark er endnu ikke blevet undersøgt. Viden om dette kunne bidrage til forståelsen af vaccinationsvillighed blandt apoteksansatte i Danmark, hvilket kan være nyttigt i udviklingen af målrettet og kulturelt sensitiv uddannelse om vaccinering for farmaceuter og farmakonomer.
Formål
Dette projekt vil undersøge vaccine-skepsis blandt apoteksansatte på de danske private apoteker og se på, om dette har indflydelse på villigheden til at udføre vaccineringsydelser. Desuden vil projektet undersøge, om der er forskelle i vaccine-skepsis og villighed til at vaccinere mellem apoteksansatte med ikke-vestlig og dansk etnisk baggrund.
Projektets design og metode
Projektet vil anvende en valideret dansk version af Vaccine Attitudes Scale (VAX). Data vil blive indsamlet online via relevante Facebook- og LinkedIn-grupper. Deskriptiv statistik, t-tests og lineær regression vil blive brugt til analyserne.
Tidsplan
d. 1. februar - d. 30. juni 2025
Tidspunkt |
Opgave |
April 2025 |
Projektbeskrivelse for styregruppen i NUAP |
Maj 2025 |
Dataindsamling |
Juni 2025 |
Data analyser og formidling af resultater |
Formidlingsplan:
Resultaterne vil formidles på et møde i NUAP, i Facebookgruppen for NUAP og i en videnskabelig artikel.
Organisering
Projektgruppen består af farmaci-specialestuderende Daniya Saadi Ali Al-Badri og hendes vejleder Ramune Jacobsen. Caroline Buhl og Anna Birna Almarsdóttir, som har arbejdet med VAX-spørgeskemavalidering, vil blive inviteret til at samarbejde om en videnskabelig artikel.
Dette projekt hører under Netværk for Udvikling af Apotekspraksis