Kortlægning af Medicin- og Compliancesamtale

Hvad bidrager projektet med?

I projektet vil vi dokumentere gennemførte medicin- og compliancesamtaler med fokus på indholdet i samtalerne, antallet af første- og opfølgende samtaler, hvilke complianceemner der identificeres og den vurderede effekt.

Siden 2016 har danske apoteksfarmaceuter skulle tilbyde en Medicinsamtale til patienter, der inden for de seneste seks måneder har fået ordineret medicin i forbindelse med diagnosticering af en kronisk sygdom [1]. Og de har siden 2019 skulle tilbyde en Compliancesamtale til patienter, der har fået ordineret medicin i mindst 12 måneder for en kronisk sygdom og har udfordringer med compliance [2].

Apoteksfarmakonomer har siden 2025 også mulighed for at gennemføre Medicinsamtaler efter de har gennemført en passende efteruddannelse [3].

Målgruppen for compliancesamtalerne, der forsat kun afholdes af farmaceuter, er i 2025 blevet udvidet til også at omfatte:

  • Patienter, der efter seks måneders lægemiddelbehandling er ikke-kompliant.
  • Patienter, der er i risiko for at være ikke-kompliant på grund af, at patienten:
    • For nyligt er udskrevet med ændring i behandling
    • For nyligt er påbegyndt dosisdispensering
    • Er påbegyndt udtrapning af lægemiddelbehandling efter aftale med læge
    • Er i behandling med lægemidler til injektion.[3]

Tidligere danske studier beskriver, hvordan modellen for samtalerne er udviklet, og at modellen har en positiv virkning på patienternes compliance.

Det er nu relevant at undersøge hvordan de nye materialer til afholdelse af samtalerne benyttes, herunder at kortlægge indholdet i samtalerne. Det er desuden relevant at kortlægge, hvorvidt opfølgende samtale bliver afholdt og med hvilket indhold. Endelig vurderes effekter af farmaceuter/farmakonomer og patienter.

Problemstillinger i projektet

  • Hvilke apoteksmedarbejdere afholder samtalerne, hvilke patienter modtager Medicin- eller Compliancesamtale, og fordeling af første- og opfølgende samtale?
  • Hvilke complianceemner taler apoteksmedarbejderen og patienten om i første- og opfølgende samtale og hvilke ressourcer, der kan støtte patienten til bedre medicinefterlevelse, tales der om ved en compliancesamtale?
  • Hvad er den vurderede effekt af Medicin- og Compliancesamtalerne? (af farma-ceut/farmakonom og patient)
  • Hvad er apotekernes erfaringer med levering af Medicin- og Compliancesamtaler og bru-gen af materialer?

Projektet er et kortlægningsprojekt af praksis på apotekerne. Alle apoteker inviteres til at deltage, og der inkluderes mindst fem apoteker, hvor minimum én farmakonomer og én farmaceut deltager pr. apotek.

Apoteksmedarbejderne skal registrere deres afholdte samtaler i løbet af en tre mdr. periode. Efter hver Medicin- eller Compliancesamtale skal apoteksmedarbejderen og patienten registrere i hver deres elektronisk registreringsark.

Apotekerne vil blive inviteret til at melde sig til projektet, og det vil blive annonceret via. Medlems-nettet. Patienterne rekrutteres af apotekspersonalet, der afholder samtalerne, med udgangspunkt i målgruppen for ydelsen. Det er både børn og voksne der er i målgruppen for ydelserne - i dette studie inkluderes kun voksne.

Den kvantitative kortlægning består af indsamling og analyse af deskriptive data som apoteks-medarbejderen, der afholder en Medicin- eller Compliancesamtale registrerer efter hver samtale.

Der udarbejdes en kort film med resultaterne, og en videnskabelig artikel, hvis relevant.

 

Projektfakta
Finansiering
Danmarks Apotekerforening og Pharmakon
Kontakt
Startdato
1. mar. 2025
Referencer og foreløbige resultater
Har du spørgsmål til projektet?
sara_elgaard_frantzen
Sara Elgaard Frantzen
Udviklingskonsulent, Master of Public Health
+45 48 20 61 90
Sara har særligt fokus på kvalitetsarbejde på apotek. Hun bidrager med formidling af apoteksrelevant videnskabelig litteratur, forskningsprojekter og udvikling af faglige materialer til apotekernes sundhedsydelser.