Kvalitet af graviditetsforebyggelse hos kvinder, der bruger teratogene lægemidler

EMA afdækker patienters og sundhedsprofessionelles viden om graviditetsforebyggende tiltag hos kvinder, der bruger teratogene lægemidler

Efter anmodning fra det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) gennemføres et internationalt studie, som skal evaluere patienters og sundhedsprofessionelles, inklusiv farmaceuters, viden om og overholdelse af de nyeste graviditetsforebyggende tiltag hos fødedygtige kvinder, der bruger orale retinoider eller valproat. Efterfølgende vil der gennemføres et studie i Danmark blandt farmakonomer.

Baggrund

Orale retinoider er godkendt til behandling af kraftig akne og psoriasis, og valproat er godkendt til behandling af epilepsi og bipolar lidelse. Brugen af orale retinoider og valproat hos gravide kvinder kan dog lede til medfødte misdannelser hos nyfødte. Derfor har det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) udviklet, og i 2018 revideret, et program for graviditetsforebyggelse hos kvinder, som bruger orale retinoider eller valproat. Programmet indeholder forskellige graviditetsforebyggende tiltag, såsom undervisningsmateriale til patienter og sundhedsprofessionelle og advarsler med information om risikoen på medicinpakninger. Som farmaceut og farmakonom, kan man bidrage til et mere sikkert medicinbrug hos de kvinder som bruger teratogene lægemidler ved at formidle og overholde disse graviditetsforebyggende tiltag.  

Projekt design og metode:

Der gennemføres en online spørgeskemaundersøgelse i 8 europæiske lande, heriblandt Danmark. Patienter og sundhedsprofessionelle (dvs. almen praktiserende læger, neurologer, dermatologer og farmaceuter) i Danmark vil modtage links til spørgeskemaer via relevante Facebook grupper og e-mails fra faglige foreninger.

Formidlingsplan:

Resultater fra undersøgelsen vil blive rapporteret til EMA og formidlet som videnskabelige artikler i nationale og internationale tidskrifter. I Danmark, vil der organiseres et webinar i starten af 2021 for at diskutere studies resultater samt kliniske spørgsmål, bl.a. alternative behandlinger.

Præsentationer:

Film:

Kontaktoplysninger:

Anna Birna Almarsdóttir anna.birna@sund.ku.dk

Ramune Jacobsen ramune.jacobsen@sund.ku.dk

Johanne Mølby Hansen johanne.moelby.hansen@sund.ku.dk

Organisering:

Det internatonale studies koordineres af forskere fra Holland: Teresa Leonardo Alves, prof. Rob Heerdink og prof. Marcel Bouvy, samt prof. Anna Birna Almarsdóttir fra Københavns Universitet.

Det danske studie gennemføres af forskere fra Institut for Farmaci,  Københavns Universitet; prof. Anna Birna Almarsdóttir i er projektansvarlig, og det danske team består af adjunkt Ramune Jacobsen og forskningsassistent Johanne Mølby Hansen.

Projektfakta
Status
Afsluttet
Finansiering
Finansiering: Studies finansieret af EMA, budget til det danske team er 43.000 euro.
Type
Projektleder
Slutdato
31. dec. 2020

Kvalitet af graviditetsforebyggelse hos kvinder, der bruger teratogene lægemidler